Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Έβο Μοράλες. μια ομιλία και μια συνέντευξη


Πάντα πίστευα πως η πολιτική, η πραγματική πολιτική, δεν θέλει πολλά λόγια και βερμπαλισμούς...

Ο σύντροφος Έβο Μοράλες, πρόεδρος της Βολιβίας από το 2005, μιλάει με την πιο απλή γλώσσα και καταφέρνει να εκφράσει καλύτερα από κάθε "διαβασμένο" αριστερό τα μεγάλα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο Έβο μαζί με τον Τσάβες-κατά τη γνώμη μου- αποτελούν τα σύγχρονα παραδείγματα ηγετών αριστερών καθεστώτων. Χωρίς συγκεντρωτισμούς και κατάχρηση εξουσίας (κυρίως ο Μοράλες) κατάφεραν να απεξαρτήσουν τις χώρες τους από το αμερικάνικο κεφάλαιο και να προχωρήσουν τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα ένα βήμα παραπέρα.


Πηγή: indy.gr

24/9/2007, στον ΟΗΕ

Ομιλία του Εβο Μοράλες (Προέδρου της Βολιβίας - αγρότη και καλλιεργητή Κόκας) στον ΟΗΕ στις 24 ΣΕΠ 2007

Αδελφές μου και αδελφοί μου, Πρόεδροι και αρχηγοί κρατών των Ηνωμένων Εθνών : ο κόσμος βυθίζεται στον πυρετό της κλιματικής αλλαγής και την αρρώστια που ονομάζεται καπιταλιστική ανάπτυξη. Ενώ, μέσα σε 10.000 χρόνια, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πάνω στον πλανήτη ήταν περίπου 10%, τα τελευταία 200 χρόνια βιομηχανικής ανάπτυξης, η αύξηση των εκπομπών CO2 έφτασε το 30%. Από το 1860, η Ευρώπη και η βόρεια Αμερική συμβάλλουν κατά 70% στις εκπομπές CO2. Το 2005 ήταν η πιο θερμή χρονιά της τελευταίας χιλιετίας στον πλανήτη.
Διάφορες έρευνες αποδεικνύουν ότι, από τα 40.170 έμβια όντα που έχουν καταγραφεί, τα 16.119 απειλούνται με εξαφάνιση. Ένα πουλί στα οκτώ μπορεί να εξαφανιστεί για πάντα. Ένα θηλαστικό στα τέσσερα απειλείται. Ένα αμφίβιο στα τρία μπορεί να πάψει να υπάρχει. Οκτώ οστρακόδερμα στα δέκα και τρία έντομα στα τέσσερα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξάλειψης. Ζούμε την έκτη κρίση εξαφάνισης έμβιων όντων στην ιστορία του πλανήτη Γη, αλλά ο ρυθμός της είναι εκατό φορές πιο γρήγορος από εκείνη των γεωλογικών εποχών.
Μπροστά σε αυτό το σκοτεινό μέλλον, τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιβάλλουν τη Συνέχιση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να βάψουμε τη μηχανή πράσινη, δηλαδή, να συνεχίσουμε αυτή την ανάπτυξη και αυτόν τον παράλογο και άνισο καταναλωτισμό, που γεννάει όλο και περισσότερα κέρδη, χωρίς να παίρνει υπ’ όψη ότι, σήμερα, μέσα σ’ ένα χρόνο, καταναλώνουμε όσα παράγει ο πλανήτης σε ένα χρόνο και τρεις μήνες. Μπροστά σε αυτήν πραγματικότητα, η λύση δεν μπορεί να είναι το μακιγιάρισμα του περιβάλλοντος.
Διαβάζω στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι, για να αντιμετωπίσουμε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να σταματήσουν να επιχορηγούνται οι υδρογονάνθρακες, να πληρώσουμε την αξία του νερού και να προωθήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Θέλουν πάλι να εφαρμόσουν τις συνταγές της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης για να κάνουν δουλειές ακόμα και με την αρρώστια που προκάλεσαν αυτές οι πολιτικές. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στην περίπτωση των βιοκαυσίμων, τη στιγμή που, για να παραχθεί ένα λίτρο αιθανόλης, χρειάζονται 12 λίτρα νερό. Επίσης, για να παραχθεί ένας τόνος αγροτικού βιοκαυσίμου, χρειάζεται ένα εκτάριο γης.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εμείς –οι ιθαγενείς και οι ταπεινοί και τίμιοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη– πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε, για να ξαναδεθούμε με τις ρίζες μας, με τον σεβασμό που οφείλουμε στη μητέρα Γη, στην Πατσαμάμα, όπως την ονομάζουμε στις Άνδεις.
Σήμερα, οι ιθαγενείς λαοί της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, καλούμαστε από την ιστορία να γίνουμε η πρωτοπορία στην υπεράσπιση της φύσης και της ζωής.
Πιστεύω ότι η διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών, που υιοθετήθηκε πρόσφατα, μετά από τόσα χρόνια αγώνων, πρέπει να περάσει από το χαρτί στην πράξη, έτσι ώστε η γνώση μας και η συμμετοχή μας να μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα νέο μέλλον ελπίδας για όλους.
Δεν μπορούμε, χωρίς τους ιθαγενείς λαούς, να πραγματοποιήσουμε τη μεταστροφή της ανθρωπότητας για τη διατήρηση της φύσης, των φυσικών πόρων, που χρησιμοποιούμε με τους αρχαίους τρόπους. Χρειαζόμαστε ένα γερό χέρι στο τιμόνι, και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να πάψουμε να είμαστε οι καταδικασμένοι της γης. Οι χώρες του Βορρά οφείλουν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2 από 60 έως 80%, αν θέλουμε να αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τους 2 βαθμούς που προβλέπονται, με αποτέλεσμα η παγκόσμια υπερθέρμανση να φτάσει σε επίπεδα καταστροφικά για τη ζωή και τη φύση.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια Οργάνωση για το περιβάλλον με αναπαλλοτρίωτη εξουσία, και να πειθαρχήσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που μας παρασέρνει στον δρόμο της βαρβαρότητας. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος δίχως να παίρνουμε υπ’ όψιν την καταστροφή και την εξάντληση των φυσικών πόρων.
Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα δείκτη που θα επιτρέπει να υπολογίζεται, με συνδυασμένο τρόπο, η ανθρώπινη Ανάπτυξη και το οικολογικό της αποτύπωμα, ώστε να καταμετράται η περιβαλλοντική μας κατάσταση. Πρέπει να επιβληθούν υψηλοί φόροι στην υπερσυγκέντρωση του πλούτου και να υιοθετηθούν δίκαιοι μηχανισμοί πραγματικής αναδιανομής. Δεν είναι δυνατόν, τρεις οικογένειες να έχουν εισοδήματα υψηλότερα από το άθροισμα του ΑΕΠ των 48 φτωχότερων χωρών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη διαιωνίζοντας ταυτόχρονα αυτή την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν 8,4 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Γι’ αυτούς, πρέπει να πέσει το επίπεδο κατανάλωσης και να αναγνωρίσουν ότι είμαστε όλοι μουσαφίρηδες πάνω στην ίδια Γη, στην ίδια Πατσαμάμα.Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή όταν το ένα μέρος, εξαιρετικά ισχυρό, καλείται να παραιτηθεί από τα υπερβολικά κέρδη του, προκειμένου να επιβιώσει ο πλανήτης Γη. Στη δική μου τη χώρα, υπομένω, με το μέτωπο ψηλά, αυτή τη μόνιμη υπονόμευση από την πλευρά εκείνων που κάνουν το παν για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, γιατί έχουμε μπει στον δρόμο να τελειώνουμε με αυτά τα προνόμια, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να «ζούμε καλά» και όχι καλύτερα από τους ομοίους μας.
Ξέρω ότι η αλλαγή στον κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι στη χώρα μου, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος, στην ικανότητά του να σκέφτεται λογικά, να μαθαίνει από τα λάθη του, να ξαναβρίσκει τις ρίζες του και να αλλάζει, για να χτίσει έναν κόσμο δίκαιο, με ποικιλία, που να τους χωράει όλους, που είναι ισορροπημένος και εναρμονισμένος με τη φύση.
Έβο Μοράλες Άιμα,
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βολιβίας.
Πηγή: TVXS

Ο Evo Morales για τον Obama, τον καπιταλισμό και την Κοπεγχάγη.
AMY GOODMAN: Μιλήσατε χθες εδώ, στο Bella Center, και είπατε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη αν δεν πάψουμε τον καπιταλισμό. ΤΙ εννοούσατε; 

EVO MORALES: Ο καπιταλισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας. Οι πολιτικές του καπιταλισμού – και αναφέρομαι στην παράλογη ανάπτυξη - της άνευ ορίου βιομηχανοποίησης είναι αυτές που καταστρέφουν το περιβάλλον. Και αυτή η παράλογη βιομηχανοποίηση είναι ο καπιταλισμός. Έτσι, για όσο καιρό δεν αναθεωρούμε ή δεν αναψηλαφούμε αυτές τις πολιτικές, είναι αδύνατον να μεριμνήσουμε για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

AMY GOODMAN: Πώς θα το κάνατε αυτό; Πώς θα θέτατε τέρμα στον καπιταλισμό;
EVO MORALES: Με την αλλαγή των οικονομικών πολιτικών, με τον τερματισμό της πολυτέλειας, του καταναλωτισμού. Με τη λήξη αναζήτησης για καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση σημαίνει την εκμετάλλευση των ανθρώπινων όντων. Είναι η λεηλασία των φυσικών πόρων. Είναι εγωισμός και ατομικισμός. Συνεπώς, σε αυτές τις υποσχέσεις του καπιταλισμού δεν υπάρχει αδελφικότητα ή αλληλοσυμπλήρωση. Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Γι’ αυτό επιχειρούμε να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να ζούμε και να ζούμε καλά, όχι να ζούμε καλύτερα. Όχι καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται πάντα εις βάρος κάποιου άλλου. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος.

AMY GOODMAN: Πρόεδρε Morales, τι ζητάτε εδώ; Τι ζητάτε από τη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ;

EVO MORALES: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Μητέρας Γης. Η Γη είναι η ζωή μας. Η Φύση είναι το σπίτι μας, το οίκημά μας. Ευτυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν μια Διεθνή Hμέρα για τη Μητέρα Γη. Αν η Γη αναγνωρίζεται ως Μητέρα Γη, τότε είναι κάτι που δεν μπορεί να πωληθεί, είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβιάζεται, είναι κάτι το ιερό, είναι η Φύση, είναι o πλανήτης Γη. Και γι’ αυτό έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της Μητέρας Γης, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα στη ζωή, να υπερασπιστώ την ανθρωπότητα και τη σωτηρία της Μητέρας Γης.

AMY GOODMAN: Τι σημαίνει κλιματικό χρέος, Πρόεδρε Morales;

EVO MORALES: Μετά από την καταστροφή που έχει υποστεί η Μητέρα Γη, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της. Και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι να καταβληθεί κλιματικό χρέος. Δεύτερον, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι φθορές που έχουν προκληθεί και να μεριμνήσουμε για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή - για τους ανθρώπους που θα χάσουν τα σπίτια τους στα νησιά λόγου χάρη ή για τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς νερό.

AMY GOODMAN: Η Hillary Clinton, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα: «Δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω, πρέπει να κοιτάμε μπροστά». 

EVO MORALES: Το να κοιτάμε μπροστά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα έχει κάνει ο καπιταλισμός. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να λυθούν απλά με χρήματα. Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα της ζωής και της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης Γης. Και αυτό σημαίνει τη λήξη του καπιταλισμού.

AMY GOODMAN: Η υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton, είπε επίσης σήμερα ότι θα ταχθούν 100 δισ. δολάρια αν καταλήξει σε συμφωνία η Σύνοδος, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, ανά έτος, αλλά από μια δημόσια-ιδιωτική συνεργασία με έναν αριθμό χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο- αλλά αυτό μονάχα αν επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είπε ποια ακριβώς θα ήταν η συνεισφορά των ΗΠΑ σε αυτό. Τι έχετε να πείτε για το πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σε αντιπαραβολή με τον πόλεμο, όπως είπατε χθες;

EVO MORALES: Το καλύτερο θα ήταν όλα τα κονδύλια για τον πόλεμο θα οδηγούνταν κατευθείαν στην κλιματική αλλαγή, αντί για τα στρατεύματα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τις στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτά τα λεφτά θα ήταν καλύτερο να οδηγηθούν στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ. Και, φυσικά, αυτά δεν είναι μόνο 100 δισ. δολάρια. Αυτά είναι πιθανότατα τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολαρίων. Πώς ξοδεύουμε χρήματα για να σκοτώνουμε και όχι για να σώσουμε ζωές; Πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να σώσουμε ζωές, όχι για να σκοτώνουμε. Αυτές είναι οι διαφορές μας με τον καπιταλισμό.

AMY GOODMAN: Αποκαλέσατε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τρομοκρατικό. Εννοείτε ότι πρόεδρος Obama είναι τρομοκράτης;

EVO MORALES: Τρόμος είναι οι άνθρωποι που στέλνουν τα στρατεύματά τους να σκοτώσουν εκτός της χώρας τους. Δεν υπάρχουν μοναχά τρομοκράτες ντυμένοι με πολιτικά, μπορούν επίσης να φοράνε στρατιωτική στολή. Ακόμα χειρότερα αν χρηματοδοτούνται από τους πόρους των λαών, από φόρους. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ακριβώς όπως κάθε χώρα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αλλά η εισβολή σε άλλη χώρα, με ένστολους ανθρώπους, αυτό είναι κρατική τρομοκρατία.

Επιπλέον, εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική με την προοπτική του πολιτικού ελέγχου. Και, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση, υπάρχει o νόμος της αυτοκρατορίας. Αυτό δεν αποτελεί σεβασμό για την δημοκρατία. Δεν υπάρχει ειρήνη, κοινωνική ειρήνη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για αυτές τις χώρες ούτε ενσωμάτωση σε αυτές τις περιοχές. Αυτό είναι που ζήσαμε στη Λατινική Αμερική.

AMY GOODMAN: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον πρόεδρο Obama, σε αυτές τις συνομιλίες για το κλίμα;

EVO MORALES: Μετά την ακρόαση της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της Β. & Ν. Αμερικής, ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα αποτελούσε έναν σύμμαχό μας στην καταπολέμηση της φτώχειας. Τώρα πλέον δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Μάλλον, είμαστε απογοητευμένοι. Αν κάτι έχει αλλάξει στις ΗΠΑ, τότε αυτό είναι το χρώμα του προέδρου.
Έτσι κλήθηκα, μέσω διοικητικών ψηφισμάτων, να κλείσω σωματεία, ή να εξαλείψω σωματεία, ενώ πρόκειται να κάνω το ακριβώς αντίθετο. Στην αναφορά σχετικά με την πρόσβαση στο προνομιούχο εμπόριο υπό το πρόγραμμα ATPDEA, η Βολιβιανή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αναμίχθηκε σε καταπίεση συνδικάτων, όταν, στην πραγματικότητα, εντελώς αντίθετα, η κυβέρνηση υπήρξε πολύ ενεργή στην παροχή υποδομών και την υποστήριξη των σωματείων μέσω της βελτίωσης των κέντρων όπου συνέρχονται κλπ.
Ούτε ο πρόεδρος Bush δεν είχε κάνει παρατηρήσεις για τις νέες διατάξεις στο Σύνταγμα της Βολιβίας, ενώ υπό τη νέα διακυβέρνηση έχουν γίνει παρατηρήσεις και σχόλια για το νέο σχέδιο του Συντάγματος, ειδικά σε σχέση με τη διαχείριση των τομέων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ανάμιξη στα εσωτερικά της Βολιβίας από την κυβέρνηση Obama. Εν τέλει, μοιάζει να μας ζητάνε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό είναι κάτι που ούτε ο Bush δεν είχε κάνει. Αν κοιτάξουμε μοναχά αυτό, τότε ο Obama μοιάζει χειρότερος κι από τον Bush. Και τα ντοκουμέντα υπάρχουν.

AMY GOODMAN: Γνωρίζω ότι πρέπει να φύγετε, μια τελευταία ερώτηση: Ζητήσατε κλιματικό δικαστήριο. Τι εννοείτε;

EVO MORALES: Εκείνοι που κάνουν κακό στον πλανήτη Γη πρέπει να δικάζονται. Εκείνοι που δεν πληρούν τους όρους του Πρωτοκόλλου του Κιότο πρέπει επίσης να δικάζονται. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να συνθέσουμε ένα δικαστήριο για κλιματική δικαιοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη.

AMY GOODMAN: Και o ένας βαθμός Κελσίου;
 
EVO MORALES: Αυτή είναι η πρότασή μας.

AMY GOODMAN: Θεωρείται ότι είναι εφικτή; 

EVO MORALES: Ναι. Ναι, αλλιώς θα είναι έλλειψη δέσμευσης προς την ανθρωπότητα.

AMY GOODMAN: Πιστεύετε ότι θα βγει μια συμφωνία από την Κοπεγχάγη; 

EVO MORALES: Αμφιβάλλω. Αναπτύσσουμε άλλες προτάσεις για την παρέμβασή μου.

AMY GOODMAN: Θεωρείτε καταστροφικό το ότι δεν υπάρχει συμφωνία; 

ΕVO MORALES: Όχι, είναι χάσιμο χρόνου. Και αν οι ηγέτες των χωρών δεν μπορούν να αποφασίσουν, γιατί δεν αποφασίζουν μαζί οι λαοί;

AMY GOODMAN: Σας ευχαριστούμε πολύ πρόεδρε Morales.

Πηγή: DemocracyNow.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: